Αυτοκτονία- προειδοποιητικά σημάδια



Η αυτοκτονία είναι μια από τις πιο τραγικές συμπεριφορές του ανθρώπου που προκαλεί και στην κοινή γνώμη μεγάλο σοκ και απορία. Παρόλο που απεικονίζεται τελευταία δημοσιογραφικά και στην κοινή γνώμη ως μια απόρροια οικονομικών προβλημάτων, θα πρέπει να κάνουμε κάποιες διευκρινήσεις σχετικά με την προέλευση της πράξης αυτής. Κατ' αρχήν πρέπει να διαχωρίσουμε την αιτία από την αφορμή:

 

Παράγοντες υψηλού κινδύνου για τον αυτοκτονικό ιδεασμό αποτελούν οι μεγάλες αλλαγές στη ζωή. Ωστόσο έχουν προηγηθεί παρατηρήσιμες μεταβολές στη διάθεση. Η αυτοκτονία δεν έρχεται από το πουθενά, αλλά ως αποτέλεσμα μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής και πυροδοτείται από μια αλλαγή στη ζωή. Με απλά λόγια, η κατάθλιψη αποτελεί το αίτιο και οι εξωτερικές συνθήκες δίνουν την αφορμή.

 

Τι εννοούμε όταν μιλάμε για αλλαγές στη ζωή; Αυτές οι αλλαγές μπορεί να αφορούν: αναγκαστική αλλαγή τρόπου ζωής (π.χ. μετακόμιση, στράτευση, απόλυση, συνταξιοδότηση), απώλεια οικείου προσώπου (π.χ. χωρισμός, θάνατος), χρήση ψυχοτρόπων ουσιών, οικονομικές δυσκολίες κτλ.



Είναι σημαντικό να τονίσουμε το εξής: η αυτοκτονία συνήθως δε συμβαίνει όταν ένα άτομο βρίσκεται στο πιο χαμηλό σημείο της διάθεσής του. Οι σκέψεις αυτές εκτελούνται σε μια φάση που το άτομο φαίνεται σαν να έχει επανακτήσει τις δυνάμεις του και δίνει την εντύπωση ότι είναι ιδιαίτερα ευδιάθετος και χαλαρός. Είναι σύνηθες, πριν την εκτέλεση του αυτοκτονικού σχεδίου, το άτομο να έχει επιστρατεύσει δυνάμεις και διάθεση για μια τελευταία δόση ζωής και για την ίδια την εκτέλεση της αυτοκτονίας.

Βασισμένη σε ένα άρθρο της σελίδας noesi.gr παραθέτω λίγο τροποποιημένη μια λίστα από ενδείξεις στη συμπεριφορά που θα πρέπει να μας υποψιάσουν, ώστε να λάβουμε δράση και να βοηθήσουμε το άτομο που πάσχει να αναζητήσει άμεσα υποστήριξη από ειδικό, ώστε να αποφευχθεί η μοιραία κατάληξη: 


Ενδείξεις τάσεων για απόπειρα αυτοκτονίας

  • Χειροτέρευση επιδόσεων με ενδείξεις ότι δεν νιάζεται πια για αυτές (επαγγελματικές, ακαδημαϊκές, σχολικές επιδόσεις κτλ.)
  • Ομολογία ύπαρξης αυτοκτονικών τάσεων ή έμμεση συζήτηση για αυτοκτονία
  • Αποχωρισμός αγαπημένων αντικειμένων, υπερβολική ένταση στους αποχαιρετισμούς, σαν να βλέπει κάτι για τελευταία φορά
  • Σύνταξη διαθήκης, έκφραση επιθυμιών, που πρέπει να διευθετηθούν από άλλους
  • Συμπτώματα κατάθλιψης: αδυναμία άντλησης ευχαρίστησης, μελαγχολικό συναίσθημα, διαταραχές ύπνου, διαταραχές όρεξης, αίσθημα απελπισίας, υπερβολική ενοχή
  • Συμπεριφορές υψηλού κινδύνου (π.χ. οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα και υπό την επήρεια αλκοόλ)
  • Ή αντίθετα, έντονη αποφυγή ευθυνών και συνθηκών που ενδεχομένως θα μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατο (π.χ. αποφυγή οδήγησης, από φόβο για αυτοπροκαλούμενο δυστύχημα)
  • Αυξημένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών ή χρήση τοξικών ουσιών
  • Κοινωνική αποξένωση, αδιαφορία για τη σύναψη νέων σχέσεων, απόσυρση
  • Ύπαρξη αυτοκτονικού σχεδίου
  • Αναλαμπές στη συμπεριφορά και τη διάθεση, σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
 http://wiredcosmos.com/wp-content/uploads/2012/06/Teen-Suicide-Prevention.jpeg

Σχόλια