Ινδική κάνναβη και συμπτώματα ψυχώσεων

Τελικά η χρήση της ινδικής κάνναβης φαίνεται ότι ίσως να μην είναι τόσο αθώα όσο υποστηρίζουν μερικοί. Σύμφωνα με νέα ευρήματα, η συχνή χρήση προκαλεί συμπτώματα ψυχωσικών επεισοδίων:

Βρετανική μελέτη υποδεικνύει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης ψύχωσης ήταν πενταπλάσιος στους τακτικούς χρήστες κάνναβης. Η μελέτη προσθέτει περισσότερα στοιχεία στη σύνδεση της χρήσης του λεγόμενου «μαλακού» ναρκωτικού με βαριές διαταραχές της ψυχικής υγείας. 
Η μελέτη, η οποία διήρκεσε έξι χρόνια, δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Lancet». Στην έρευνα συμμετείχαν 780 άτομα, εκ των οποίων τα 410 δέχονταν θεραπεία για διαταραχές, όπως σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή. Τη μελέτη υπογράφει η Μάρτα ντι Φόντι του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευρολογίας στο King’s College του Λονδίνου. Η δρ Ντι Φόντι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη χρήση μιας ισχυρής μορφής της ινδικής κάνναβης, του λεγόμενου «σκανκ». 
«Συγκριτικά με αυτούς που δεν έχουν δοκιμάσει καθόλου κάνναβη, οι χρήστες του “σκανκ” έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν ψύχωση», επισημαίνει ο ερευνήτρια. «Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για όσους κάνουν καθημερινή χρήση του ναρκωτικού και είναι πενταπλάσιος συγκριτικά με τον κίνδυνο που διατρέχουν όσοι δεν χρησιμοποιούν ποτέ κάνναβη». Συμπτώματα ψυχωσικού επεισοδίου είναι οι παραισθήσεις και η παράνοια. Στη Βρετανία διαγιγνώσκεται ένα νέο κρούσμα ψύχωσης ανά 2.000 κατοίκους κάθε χρόνο. 
«Η μελέτη υποδεικνύει ότι είναι δυνατόν να αποτρέψουμε την εκδήλωση του ενός τετάρτου των κρουσμάτων ψυχωσικού επεισοδίου που καταγράφονται, αρκεί, βέβαια, να διεκόπτετο το κάπνισμα της ισχυρής κάνναβης», επισημαίνει ο Ρόμπιν Μάρεϊ, καθηγητής Ψυχιατρικής Ερευνας στο King’s College του Λονδίνου.Οι ερευνητές επισήμαναν, μεταξύ άλλων, ότι οι γιατροί θα πρέπει να ρωτούν τους ασθενείς τους όχι μόνο αν κάνουν χρήση ναρκωτικών αλλά και πόσο συχνά καπνίζουν κάνναβη, προκειμένου να αξιολογήσουν με ακρίβεια τον κίνδυνο που διατρέχουν.

Σχόλια