Προειδοποιητικά σημάδια επιλόχειου κατάθλιψης

Το παρακάτω άρθρο μας ενημερώνει για τις νεότερες έρευνες που τονίζουν τη σημασία εντοπισμού των πρώτων συμπτωμάτων κατάθλιψης:

Mία νέα, ευρεία μελέτη κατέγραψε απρόσμενη σχέση ανάμεσα στη χρονική εμφάνιση των συμπτωμάτων και τη βαρύτητα της επιλόχειας κατάθλιψης.
Τα συμπεράσματα της έρευνας θα βοηθήσουν τις μητέρες και τους ιατρούς τους να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα την κατάσταση.
Η μελέτη περισσότερων από 8.200 γυναικών από 18 κέντρα σε επτά κράτη δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Lancet Psychiatry και διαπίστωσε ότι στις γυναίκες με τα οξύτερα συμπτώματα -σκέψεις αυτοκτονίας, πανικός, συχνά κλάματα- η κατάθλιψη εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και όχι μετά τη γέννηση του βρέφους, όπως συχνά πίστευαν οι ειδικοί. Οι γυναίκες που εμφάνιζαν πιο ήπια συμπτώματα, αντιθέτως, συχνά τα εμφάνιζαν μετά τον τοκετό, ενώ ήταν πιθανότερο  -συγκριτικά με τις γυναίκες που εμφάνιζαν βαρύτερη κατάθλιψη- να είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους όπως προεκλαμψία, διαβήτη της εγκυμοσύνης ή υπέρταση. Οι γυναίκες που έπασχαν από βαρύτερη κατάθλιψη συχνότερα ανέφεραν προβλήματα κατά τη διάρκεια του τοκετού.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη που πραγματοποιήθηκε με θέμα την επιλόχειο κατάθλιψη και τα συμπτώματά της», επισήμανε η Λία Ρούμπιν, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Προγράμματος Γυναικείας Ψυχικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, η οποία και υπογράφει το συνοδευτικό σχόλιο. «Πρόκειται για το πρώτο βήμα προς την ορθή κατεύθυνση και είναι καλό που μάθαμε ότι δεν αντιμετωπίζουν όλες οι γυναίκες τα ίδια προβλήματα με την κατάθλιψη». Το 10%-20% των νέων μητέρων εμφανίζουν κατάθλιψη, άγχος, διπολική διαταραχή και άλλα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους μέχρι ένα έτος μετά τον τοκετό.
Κάθε ομάδα διαιρέθηκε σε τρεις υποομάδες. Στην πρώτη ανήκαν οι γυναίκες με βαριά συμπτώματα, στη δεύτερη αυτές με ήπια συμπτώματα και στην τρίτη γυναίκες με πολύ ήπια ή αμελητέα συμπτωματολογία, εξηγεί η δρ Σαμάνθα Μέλτζερ - Μπρόντι, επικεφαλής του τμήματος περιγεννητικής ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, η οποία και συνυπογράφει τη μελέτη.
Η δρ Μέλτζερ - Μπρόντι υποστηρίζει ότι διαπιστώθηκε ότι τα δύο τρίτα των γυναικών που είχαν βαριά συμπτώματα άρχισαν να τα εμφανίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γεγονός που δημιουργεί επιστημονικά ερωτήματα. Οι βιολογικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης μπορεί να είναι διαφορετικοί από αυτούς που επηρεάζουν γυναίκες που πάσχουν από «κλασική» επιλόχεια κατάθλιψη, η οποία κατά τους ερευνητές οφείλεται στη μείωση των επιπέδων των ορμονών μετά τον τοκετό.

Σχόλια